Arsemia - Kommagene



Arsemia, Kommagene Kral 1. Antiochos kitabelerinde söz edildiğine göre, M.Ö.II. yüzyılın başlarında Kommagene’lerin atası Arsemia tarafından Kahta çayının doğusunda Eski Kahta kalesinin karşısında kurulmuş Krallığın yazlık başşehri ve idare merkezidir.
Arsemia'nın kurucusu ARSAMES için kitabelerdeki açıklamalar aynen şöyledir: "Tükenmez kaynaklardan beslenen çift memesinin ortasında Nyph Nehri (eski Kahta çayı)ni barındıran bu Arsemia' yı benim atam ARSAMES kurdu. Bu şehir kendiliğinden iki tepeye ayrılmıştır, Arsames , coşkun bir nehrin kutsal sularını yöredeki bir uçuruma akıp gittiğini görerek , şehrin iki zirveli vücudunu iki yandan bir duvarla çevirir."
Yörenin tabiat şartlarını uygun olarak iki yakalı bir şehir oluşturdu ve lütfedip buraya ARSEMİYA adını verdi. Nymphois Çayı (Eski Kahta Çayı) Kommageneliler döneminde iki kale arasındaki suya bu adı vermiştir. Anlamı bereket saçan su demektir. Kommagene ülkesini Cendere suyu ile birleşerek ve daha sonra Fırat suyuna karışıp Başkenti (kışın burası Kommagene krallığının başkenti idi) olan Samsat'a kadar suladığı için bu suyu bereket veren, hayat veren anlamındaki Nymph olarak adlandırılmışlardır.
Dağlardan gelip Fırat'a dökülen bu suyun geçtiği güzergahta çok sayıda Kommagene yerleşim birimlerine rastlamak mümkündür. İhtimamı ve gerekli araçların sağlanması sayesinde, kalelerin aşılmaz yapısını kuvvetlendirerek ülkede hiçbir zaman ele geçirilmeyen bir askeri üs kurdu ve savaşta hayatılarını koruyabilecekleri tehlikesiz bir sığınak yarattı.
Kitabeden çıkarılan sonuç; Nymph nehri (bereket saçan) kıyısındaki sarp kayanın üzerine kurulmuş bulunan Arsemiya'yı, Kommagene Kıralı Antiochos'un atası ARSAMES kurmuştur. Nymphois suyunun her iki yakasına kurulan şehir aynı zamanda Kommagene Kıralığın yazlık başkenti ve Antiochos'un babası Mitrridathes Kalinikos için yaptırılan Hieroth
esion da yer almıştır .
Kommagene medeniyetinin bütün sırları burada elde edilen ve tercümesi yapılan kitabelerden çözüme ulaştırılmıştır. Kommagene tarihi burada yazılır. Anadolu'da bulunan en büyük Grekçe yazılı kitabe yine buradadır. Arsemia'da, ilk girişte yol gösterici olarak adlandırılan Apollo Mitrasin kabartması onu takiben su sarnıcı. Sarnıcın önünde Kommagene ailesine ait figürler, sarnıcın güney kesimindeki sarp kaya içine oyulmuş güvercinlikler bulunmaktadır .
Yukarı doğru çıkınca Kommagene Kırallığının kurucusu Mithridathes Kalinikos'un Herkül Harekles'le tokalaşma sahnesini gösteren rölyef bulunmaktadır. İki mağara vardır, insan eliyle olup içine oyulmuş birisi 158 m olup içine doğru merdivenli sonunda aralıklı iki oda vardır. Bu alan Anthicos'un babasının mezar yeridir. Öbürü taç kaplı girişli geniş bir küp oda şeklinde olup bu mağaralar hakkında fazla bilgi yoktur.
Örenyeri tepe üstünde merdivenleri kısmen mevcut yıkık duvar kalıntıları ve sütun kalıntıları mevcut ören saray yeri vardır. Uzun tünel ağzında ana kaya yüzeyine Latince harflerle sütunlar halinde kült yasaları kitabe olarak yazılmıştır.
Asıl şehir ve saray kalıntıları sarp dağın tepesinde bulunmaktadır. Burada saray, kale duvarları, mozaik kalıntıları ve taşınabilir tarihi eserler bulunmaktadır. Tarihi eserler müzelere gönderilmiştir. Kommagenenin başkenti olarak kullanılan Arsemia, bugün Nemrut Dağı Milli Parkı alanı içinde olup açık hava müzesi konumundadır. Bu şehir kalıntıları hala bulunmaktatır, ancak Arkeolojik kazılarla çok önemli tarihi eserlerin gün yüzüne çıkacağı günü beklemektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

author
Erhan Çetin
"Bu gece başka bir soru düşündüm: Zalimin mazlum ile, celladın kurban ile dönüp durduğu bu dehşet çemberi, bunca delilik ne kadar daha sürecek böyle?"